Notícies

Ves enrere Oltra exposa davant el Consell d'Europa les mesures de la Renda Valenciana d'Inclusió com a eina per a l'eradicació de la pobresa

Oltra exposa davant el Consell d'Europa les mesures de la Renda Valenciana d'Inclusió com a eina per a l'eradicació de la pobresa

 

 

La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha presentat davant el Consell d'Europa els plans del Consell per a l'eradicació de la pobresa a la Comunitat Valenciana.

Entre les mesures que ha assenyalat com a fonamentals per a aquesta qüestió es troba la futura Llei de Renda Valenciana d'Inclusió, però també l'aplicació del Pla Valencià d'Inclusió i Cohesió Social, la Llei de Funció Social de l'Habitatge, el nou model de serveis socials o el 'Xarxa Llibres o la Llei de Sanitat Universal.

Oltra, que ha sigut convidada a participar en la conferència internacional sobre l'eradicació de la pobresa a Europa, organitzada per la Conferència d'ONG del Consell d'Europa, ha destacat que les mesures que ja han començat a aplicar-se a la Comunitat Valenciana han permès reduir el risc de pobresa un 6,9% en termes relatius des de 2014 enfront del creixement de 0,5% en el conjunt d'Espanya, segons les dades oferides per l'informe de la European Anti Powerty Network (EAPN).

Durant la seua intervenció, la responsable de les polítiques d'inclusió ha afirmat que la "perversa gestió de la crisi econòmica ha condemnat a milions de persones a l'exclusió mentre es rescatava bancs" i ha creat nous col·lectius vulnerables en la nostra societat, com són les persones que viuen en el llindar de la pobresa malgrat comptar amb treball.

Aquesta situació s'enceba, especialment, amb els joves, atès que la pèrdua de nivell adquisitiu des de 2008 s'eleva al 28%, "hipotecant amb açò el futur de tota la societat, perquè cap societat pot sobreviure quan sacrifica als seus fills", ha asseverat.

"Aquest fenomen conviu amb un altre no menys preocupant que és la creixent feminització de la pobresa que conseqüentment arrossega als xiquets i xiquetes. La pobresa, l'empobriment més aviat, té rostre de dona i té rostre de xiqueta o xiquet", ha insistit Mónica Oltra.

Canvis amb el '*Botànic'

La vicepresidenta ha destacat que, amb el canvi de Govern a la Comunitat en 2015, es va apostar per "posar en el centre de l'acció política a les persones" en compliment amb el primer eix del Pacte del Botànic: Rescatem Persones.

Així, una de les primeres mesures legislatives encaminades a retornar drets va ser la sanitat universal, ha recordat. "Tota una declaració d'intencions" de les prioritats d'aquest govern, ha remarcat.

De la mateixa manera, Oltra ha exposat en la Conferència internacional sobre l'eradicació de la pobresa a Europa que la futura Renda Valenciana d'Inclusió serà un dels pilars per a tractar d'eradicar l'empobriment a la Comunitat.

Segons ha explicat, aquesta norma té un objectiu troncal: "Convertir en un dret subjectiu que no depenga de la "estabilitat pressupostària" els ingressos dignes d'una persona o unitat familiar. Dit d'una altra manera, que ser ciutadà o ciutadana done dret a tenir uns ingressos que permeten la inclusió social".

A més, la consellera ha assenyalat que la Renda Valenciana d'Inclusió serà "l'eina per a acabar amb l'estigmatització de la pobresa".

Sobre aquest tema, ha explicat que "quan obliguem a una persona a demanar ajuda d'ingressos, per a pobresa energètica, per a emergències, peregrinar a les ONG's, anar als serveis socials en un calvari aparentment sense fi, la qual cosa fem és recordar-li cada dia que és pobre i el que és pitjor, inocular-li la idea que té la culpa de la seua situació".

Amb la Renda Valenciana d'Inclusió "volem estabilitzar econòmicament la situació de la gent perquè puga tenir temps i esperit per a construir el seu projecte de vida independent. Un projecte de vida acompanyat per itineraris individualitzats per a aconseguir l'objectiu", ha indicat.

La vicepresidenta ha exposat una altra eina per a lluitar contra la pobresa: El Pla Valencià d'Inclusió i Cohesió Social, que té entre els seus objectius analitzar com es concentra i com es distribueix, amb dos eixos fonamentals: lluitar contra la feminització de la pobresa i lluitar contra l'herència de la pobresa. "Un 80% de xiquetes i xiquets que avui són pobres, seran adults pobres", ha afirmat.

Habitatge, serveis socials i educació

El quart punt que ha destacat és la Llei de Funció Social de l'Habitatge. Una aposta del Consell del Botànic per a "conceptuar l'habitatge com un dret subjectiu, no com un bé per a invertir o especular".

Oltra ha criticat que la llei haja sigut "qüestionada pel Govern d'Espanya que ha anunciat recurs al Tribunal Constitucional".

Un altre dels punts per a tractar de reduir els índexs de pobresa per part de la conselleria és el nou model de serveis socials, que reforça la proximitat i l'atenció primària i que ja ha permès multiplicar per quatre les plantilles dels serveis socials de base.

Altres mesures que van a suposar un impacte important ha sigut per exemple el projecte Xarxa Llibres que garanteix els llibres escolars a totes les xiquetes i els xiquets de la xarxa pública "de manera que les famílies amb menys recursos no tinguen desavantatge ni angoixa per la seua situació" o les eliminacions dels copagament farmacèutic o en centres de dia per a persones amb diversitat funcional.

Oltra, que ha insistit que "queda molt per fer, però és un camí que ja hem començat a caminar i que mereix la pena per a aconseguir una societat inclusiva", ha volgut agrair la participació de les ONG i de les entitats socials a les quals "hem escoltat i les idees de les quals i propostes han sumat en aquests projectes", ha finalitzat.

font: gva.es