Notícies

Ves enrere La Generalitat participa en un projecte europeu del programa 'Horizon 2020' sobre formació en 'Building Information Modeling

La Generalitat participa en un projecte europeu del programa 'Horizon 2020' sobre formació en 'Building Information Modeling

 

La Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, a través de l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), i la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través del SERVEF, estan participant en el projecte europeu BIMPLEMENT sobre tecnologia Building Information Modeling (BIM). Es tracta d'una metodologia que s'està introduint gradualment en el sector de la construcció i que millorarà la qualitat del procés edificatori i la gestió de projectes d'edificació a través d'un model d'informació digital. 

La directiva de la Unió Europea sobre contractació pública estableix la necessitat de l'ús de mitjans electrònics en els processos de contractació a partir de 2008, fent especial referència a les eines de modelatge electrònic i d'informació de les construccions per als procediments de contractació d'obres i concursos de projectes. 

En aquest sentit, la Unió Europea destinarà fons perquè els professionals coneguen i incorporen a la seua activitat diària eines com BIM, que milloren la qualitat del procés edificatori i reduïsquen la bretxa entre el disseny i el rendiment real dels edificis, especialment en temes que afecten la seua eficiència energètica. 

Per això, la Generalitat ha impulsat, a través de les diverses trobades que han mantingut des de la Direcció General d'Habitatge, l'IVE i el SERVEF, aquest projecte d'investigació finançat per la Comissió Europea. "L'objecte principal del projecte és crear una nova generació de professionals amb habilitats en el maneig de BIM com a eina transversal i d'enfocament multidisciplinari entre diversos oficis i professions", ha indicat la directora general d'Habitatge, Rebeca Torró. 

Grup de treball 

Aquest projecte, que ha sigut aprovat recentment, tindrà una duració de 30 mesos i compta amb la participació de països com França, Bèlgica, els Països Baixos, Lituània, Polònia i Espanya. La reunió de llançament va tindre lloc els passats 12 i 13 d'octubre a París i s'hi van consolidar les bases tant per al desenvolupament de la metodologia de formació, així com per a la seua implementació a través de cursos BIM experimentals que seran duts a terme en diferents regions pilot. 

La Mesa per a la Rehabilitació de la Comunitat Valenciana, constituïda per la Conselleria d¡Habitatge, va crear un grup específic de treball que s'ocupa d'analitzar la manera d'implementar aquesta tecnologia en les licitacions públiques. En 2016 va organitzar la jornada "BIM (Building Information Modeling): futur o present", dirigida als tècnics i responsables de les diverses administracions públiques i gestors de patrimoni immobiliari per a oferir-los una panoràmica general i les perspectives de futur en l'àmbit nacional i internacional d'aquesta nova tecnologia, que els servisca per a prendre posició i planificar la seua implantació per a la gestió de les licitacions públiques.

fuente: gva.es