Notícies

Ves enrere La Comissió Europea es pronuncia amb motiu del Dia Internacional de la Dona de 2018

La Comissió Europea es pronuncia amb motiu del Dia Internacional de la Dona de 2018

La igualtat entre dones i homes és un dels principis fonamentals de la Unió Europea consagrats en els nostres Tractats. La nostra Unió és pionera en la lluita contra la discriminació per raó de gènere i podem estar orgullosos dels progressos realitzats: Europa és un dels llocs del món més segurs i de major igualtat per a les dones.

Però el nostre treball no ha acabat; encara queda molt camí cap a la plena igualtat en la pràctica. Les dones i les xiquetes segueixen patint assetjament, abusos i violència. I, amb massa freqüència, les dones segueixen sense poder trencar el sostre de cristall, reben salaris més baixos i tenen menys oportunitats desenvolupe professional i empresarial.

Volem que les xiquetes i les dones aconseguisquen la igualtat en tots els àmbits de la vida: l'accés a l'educació, la igualtat de retribució per a un mateix treball, l'accés als llocs de responsabilitat en l'empresa i en la política, així com la protecció enfront de la violència.

Impulsar el lideratge de la dona i el seu apoderament econòmic constitueix per a nosaltres una prioritat absoluta. La Unió Europea ha presentat nova legislació per a millorar l'equilibri entre la vida professional i la personal per als progenitors i cuidadors que treballen, i un pla d'acció per a tancar la bretxa salarial entre homes i dones; a més ens cerciorem de predicar amb l'exemple: al febrer de 2018, la proporció de dones en càrrecs de responsabilitat en la Comissió Europea va arribar al 36 %, enfront de l'11 % registrat a l'inici del nostre mandat, al novembre de 2014. El President Juncker s'ha compromès a aconseguir el 40 % a tot tardar el 31 d'octubre de 2019, data final del nostre mandat.

També actuem amb coherència en tots els aspectes de totes nostres polítiques, tant en la UE com en la nostra acció exterior, amb la promoció de la igualtat de gènere i l'apoderament de les dones. La nostra política contribueix a l'èxit de l'aplicació a escala mundial dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i del programa «Dones, Paz i Seguretat». Enguany, les Jornades Europees del Desenvolupament se centraran en el paper fonamental de les dones i les xiquetes en el desenvolupament sostenible, la seua participació equitativa i el seu lideratge en totes les classes socials. A més, enguany, la UE lidera la iniciativa «Invitació a l'acció per a la protecció contra la violència de gènere», que agrupa a més de 60 països i organitzacions en l'esforç per garantir que es faça front a la violència de gènere en les crisis humanitàries.

La Unió Europea ajuda a dones i xiquetes a tot el món que estan en trànsit o desplaçades, que són víctimes de violència, per exemple mitjançant la Iniciativa Spotlight, o que estan excloses del sistema educatiu i de l'accés igualitari a la salut i els serveis de planificació familiar, al mercat laboral i a la vida política en general. A tot el món hi ha més de 15 milions de xiquetes en edat d'assistir a l'escola primària que no estan escolaritzades, per la qual cosa la UE està ajudant a millorar l'accés a l'educació a Àfrica, Amèrica Llatina, Orient Pròxim i el Sud-est Asiàtic.

La igualtat de gènere no és solament una qüestió d'equitat i justícia a Europa, és també una necessitat per a aconseguir de forma sostenible la pau, la seguretat, el desenvolupament, la prosperitat econòmica i el creixement a tot el món.

Invertir en el potencial de les dones i les xiquetes és invertir en el conjunt de la societat i és responsabilitat dels homes i els xiquets en la mateixa mesura que de les dones i les xiquetes.

Signants:

  • Frans Timmermans, vicepresident primer
  • Federica Mogherini, alta representant de la Unió per a Afers exteriors i Política de Seguretat / vicepresidenta de la Comissió
  • Jyrki Katainen, vicepresident responsable de Foment de l'Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat *
  • Günther Oettinger, comissari de Pressupost i Recursos Humans
  • Johannes Hahn, comissari de Política Europea de Veïnatge i Negociacions d'Ampliació
  • Neven Mimica, comissari de Cooperació Internacional i Desenvolupament
  • Dimitris Avramopoulos, comissari de Migració, Assumptes d'Interior i Ciutadania
  • Marianne Thyssen, comissària d'Ocupació, Assumptes Socials, Capacitats i Mobilitat Laboral
  • Pierre Moscovici, comissari d'Assumptes Econòmics i Financers, Fiscalitat i Duanes
  • Christos Stylianides, comissari d'Ajuda Humanitària i Gestió de Crisi
  • Violeta Bulc, comissària de Transports *
  • Věra Jourová, comissària de Justícia, Consumidors i Igualtat de Gènere
  • Tibor Navracsics, comissari d'Educació, Cultura, Joventut i Esport
  • Corina Crețu, comissària de Política Regional
  • Carlos Moedas, comissari de Recerca, Ciència i Innovació
  • Mariya Gabriel, comissària d'Economia i Societat Digitals

Més informació
Preguntes i respostes: Què fa la UE pels drets de la dona? (EN)