Notícies

Ves enrere Puig proposa celebrar una cimera entre les regions del Mediterrani per a abordar el debat sobre les migracions

Puig proposa celebrar una cimera entre les regions del Mediterrani per a abordar el debat sobre les migracions

El president assegura que l'objectiu de la cimera és establir "punts de connexió en l'àmbit cultural, l'econòmic i el social" per a acostar els dos continents 
- El cap del Consell ha destacat que cal que hi haja una "acció concertada entre el pla europeu i l'àmbit regional" 

 

Brusel·les. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha proposat celebrar una cimera entre les regions del Mediterrani per a abordar el debat sobre les migracions entre els continents europeu i africà. Puig ha assegurat que l'objectiu de la cimera serà establir "punts de connexió entre l'àmbit cultural, l'econòmic i el social" per a acostar els dos continents. 

El president ha fet aquest anunci després de la reunió amb el director de l'Organització Internacional per a les Migracions per a l'Espai Econòmic Europeu, la Unió Europea i l'OTAN, Eugenio Ambrosi, a qui ha presentat la iniciativa, a la qual, segons Puig, ha mostrat una posició "molt favorable" i ha expressat la seua voluntat de dur a terme un treball conjunt per a la seua celebració. 

El cap del Consell ha afegit que un altre objectiu de la cimera seria "desmentir moltes de les fal·làcies que hi ha sobre el debat de la migració". En aquest sentit, el president ha asseverat que no es pot estar "permanentment intentant inferir por a la població perquè no ens trobem davant d'un allau, estem davant de situacions de pobresa extrema i de gravetat extrema que fan que hi haja persones que arrisquen la vida per eixir d'aquesta situació". 

El cap de l'executiu valencià ha detallat que s'establiran contactes amb totes les regions de l'arc mediterrani, especialment del nord d'Àfrica i, en aquest sentit, ha manifestat que es parlarà "amb tot tipus d'organitzacions que vulguen participar d'aquesta visió" ja que "ha de ser una visió compartida". 

Així mateix, el president de la Generalitat ha emfatitzat que, "davant de l'augment del racisme als països del Mediterrani", cal que hi haja una acció concertada entre el pla europeu i l'àmbit regional i local. 

Respecte al paper del nostre continent, Puig ha recordat que davant de la celebració aquesta setmana del Consell Europeu, "Europa ha de donar resposta i la donarà" i, d'altra banda, des del pla local, ha afegit que les regions "tenen l'obligació i la necessitat de participar en un debat contra la xenofòbia". 

Solidaritat valenciana 

El cap de l'executiu valencià ha destacat el compromís solidari del Consell i del conjunt de la societat valenciana. El president ha assegurat que l'operatiu desplegat per a l'arribada dels bucs Dattilo, Aquarius i Orione el passat 17 de juny no s'ha de concebre com "una anècdota", ja que, tal com ha recordat, "ja en 2015 la Generalitat va intentar noliejar un vaixell per a portar a la Comunitat un miler de refugiats de Lesbos però aleshores no va ser possible". 

En aquest sentit, Puig ha destacat la voluntat que la Comunitat puga continuar sent un centre d'atenció mundial de la solidaritat i ha insistit que la necessitat de continuar treballant en qüestions estructurals, socials, culturals i humanitàries. 

Plan territorial d'emergències de la Comunitat 

El president ha traslladat al director de l'OIM l'operatiu desplegat per la Generalitat per al desembarcament dels 630 migrants a bord dels bucs Dattilo, Aquarius i Orione el passat 17 de juny en costes valencianes. Puig ha detallat la posada en marxa del Pla territorial d'emergències de la Comunitat Valenciana, en nivell de preemergència, com a resposta a la declaració d'una emergència humanitària, de la qual no n'hi havia cap precedent. 

L'activació del Pla va consistir a dotar el procediment, el protocol d'acollida del buc, d'unes eines bàsiques com una cadena de comandament única, una capacitat d'activitat en sistemes de suport logístic i d'un centre per a coordinar la presa de decisió, el Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI), en el qual han participat administracions en l'àmbit local, autonòmic i local, així com organismes com Creu Roja o l'Autoritat Portuària. 

El pla va desplegar 2.320 actius. En concret, 1.000 voluntaris de la Creu Roja, 400 traductors d'acompanyament i 70 traductors jurats, 356 policies nacionals, 150 membres de personal de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a més de 15 de sanitat exterior, 120 policies de la Generalitat, i aproximadament un centenar de guàrdies civils.